Szkoła Podstawowa im. W. Witosa w Bierkowie » metodą projektu
Ostatnia aktualizacja strony dnia 08.07.2018 roku.

metodą projektu

Wpisy z tej kategorii

 
Data: 19 listopada, 2017

Historia Polski jest ciekawa

Mieszko I, Kazimierz Wielki, Krzyżtopór, zamki , pałace były tematem ostatnich lekcji w klasie III. Uczniowie zagłębiali się w zagadnienia historyczne dotyczące naszej ojczyzny- Polski, w życiorysy książąt i królów. Dowiedzieli się, jak budowano zamki, które przetrwały do czasów współczesnych. Zainspirowani lekcjami postanowili sami wykonać zamki, korzystając z różnych materiałów. Praca w grupach pokazała ile maja w sobie kreatywności.

Prowadzenie zajęć i komentarz
p. D. Szczutkowska

Data: 28 marca, 2017

Escape room

Escape room to pokój zagadek. Ten motyw popularnej na zachodzie gry wykorzystaliśmy na lekcji powtórzeniowej w kl.VI. Cała idea jest bardzo prosta: grupa uczestników zostaje zamknięta w pomieszczeniu i odczytując wskazówki oraz rozwiązując ukryte zadania odnajduje klucz lub hasło do uwolnienia się. Szóstoklasisty zostali zamknięci w sali razem z nauczycielem i po kolei musieli rozwiązywać zagadki by na koniec otworzyć drzwi. Uczniowie czytali ze zrozumieniem, utrwalali słownictwo, słuchali nagrania w j.angielskim i przede wszystkim wykorzystywali logiczne myślenie. To była prawdziwa przygoda, a uczniowie chyba nawet nie zauważyli jak dużo podczas tej lekcji się nauczyli.

Prowadzenie zajęć i komentarz
p. K. Włoch-Czapiewska

Data: 2 czerwca, 2015

Spotkania w ramach projektu „Wiem, co jem”

Właściwości organizmu człowieka pozwalają na przeżycie ponad stu lat. Jak dbać o swój organizm, jak się odżywiać , by długo żyć i zachowywać zdrowie? Na te pytania uczniowie otrzymują odpowiedzi min. na lekcjach przyrody. Ostatnio gościliśmy w szkole dietetyka Panią Edytę Jasińską i pielęgniarkę Panią Karolinę Filipczak , które przypomniały uczniom o zasadach właściwego odżywiania się . Warto przypomnieć niektóre z nich:

  • Ilość spożywanych pokarmów powinna być dostosowana do organizmu.
  • Objadanie się prowadzi do nadwagi i otyłości, a niedojadanie jest przyczyną niedowagi oraz wielu chorób.
  • Pożywienie powinno być różnorodne i świeże.
  • Należy unikać produktów spożywczych zawierających substancje konserwujące, barwiące, pozornie polepszające smak i wygląd.

Spotkania z ekspertami ds. żywienia były ciekawym , kolejnym doświadczeniem w ramach prowadzonego projektu „ Wiem, co jem”. Uczniowie pod okiem Pani Edyty i Pani Karoliny przygotowywały zdrowe i smaczne koktajle, a także piekli ciasteczka w szkolnej kuchni.

Organizacja i komentarz
p. K. Leończyk


Pani Edyta Jasińska gościła również w Punkcie Przedszkolnym, gdzie  zapoznała najmłodszych z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia.